Många har vi nog känslan av att vi skulle kunna bara lägga oss ner och ta en tupplur vart som helst, när som helst under dagens lopp. Man tar sig en liten blund på pendeln, bussen eller i kontorsstolen när chefen råkar vara ute. Eller varför inte i soffan framför Netflix när vi kommit hem efter en lång arbetsdag och helt enkelt inte orkar sätta igång med middagen på en gång? Men när man väl har bytt om, borstat tänderna och lagt sig tillrätta under täcke och filt så ligger man där, helt klarvaken med tankarna farande i skallen. Sedan kan vi nog konstatera att allt detta gäller dubbelt upp för småbarnsföräldrar, där nattvakor, spring på pottan eller efter välling tillhör vardagen. Jag själv trodde att jag skulle gå och bliva tokig efter vi fått vårt andra barn som efter ett halvår av hyfsade nattvanor bestämde sig helt plötsligt för att vända upp och ner på dygnet samtidigt som dess tvååriga storebror ville ha sällskap för att kunna somna om från någon liten mardröm eller ville ha lite nattvälling för att finna ro igen.
Lägg ifrån dig mobilen eller surfplattan
Lägg till på detta ett heldagsjobb så har vi receptet för en kommande katastrof. Så vad finns det att göra åt detta då? Massor så klart! En utav de mest berömda tipsen eller lika enkel som den är beprövad och fungerande, nämligen att läsa en bok strax innan du skall somna. Även om du inte är en bokmal så kan det ändå vara värt att testa att krypa ner i sängen, ordna ett lagom läs ljus och slappna av. Detta för att läsning hjälper till att slappna av tankarna samtidigt som vi utför en handling i kontrast till den passivitet som elektroniska apparater ger oss. Mobiltelefoner, läsplattor och tv/dator är designade för att hålla ens sinne visuellt stimulerad, medan att läsa en bok resulterar i en avslappnad aktivitet och när ögonlocken börjar kännas alltför tunga så är det bara att slänga in ett bokmärke mellan bladen, slå ihop boken och sen somna in för natten.
Ett annat beprövat recept finns med i nästan alla böcker om uppfostran och barnavård, sätt ut en designerad läggdagstid! För barn så är det ett måste för att få rutin på sömnen och man har även funnit att detsamma gäller för vuxna. Börjar du lägga dig vid en viss tid varje kväll så kommer kroppen din snart ha vant sig och börja förbereda sig för sömn ungefär vid samma tid varje kväll. Ett annat tips är att se till att hålla sovrummet svalt, tycker du inte om att frysa så är det bara att dra på sig en pyjamas eller en extra filt över täcket. Men det skall inte vara kallt i rummet. Detta fungerar så väl eftersom när vi sover så sjunker kroppstemperaturen, ett bra exempel på hur man kan känna av detta är efter ett varmt bad eller en dusch. Efteråt så sjunker temperaturen i kroppen och man känner sig gärna lite sömnig. Ett varmt rum däremot förhindrar att temperaturen i kroppen sjunker lika fort och det tar längre tid att somna.